Návod k použití
1 kapsle 2× denně s jídlem.
Složení
Karnosin 250 mg, vitamin E (D-alfa-tokoferyl-sukcinát) 45,5 mg (379,2 % DDD), koenzym Q10 15 mg.
antioxidační procesy • proti oxidaci DNA
Karnosin je přírodní látka, biologicky aktivní peptid, tvořený 2 aminokyselinami. V těle je ho nejvíce v kosterních svalech, srdci a mozku. Karnosin, označovaný také jako „látka dlouhověkosti“, má mnoho biologických funkcí. Karnosin byl objeven (a jeho struktura určena) na počátku 20. století ruským vědcem W.S.Gulevičem. Byl to první a nejjednodušší příklad biologicky aktivních peptidů (v našem případě dipeptidu), který otevřel dlouhý seznam široce rozšířených přírodních bílkovinných regulátorů metabolismu (přeměny látkové). První desetiletí byla věnována studiu jeho struktury, distribuci a vlastnostem. Bylo zjištěno, že karnosin má přímé vztahy s funkcemi dráždivých tkání jako jsou svaly a mozek. V roce 1953 další ruský vědec S.E. Severin, prokázal, že karnosin efektivně vyrovnává (působí jako nárazník), pufruje kyselinu mléčnou produkovanou pracujícími svaly a že dodání karnosinu zvyšuje kontraktilitu (stažitelnost) svalů a jejich odolnost proti únavě. Pracující sval akumuluje kyselinu mléčnou jako produkt své činnosti, pH klesá (tj. kyselost vzrůstá), což je hlavní příčinou svalové únavy. Jestliže je podán karnosin, sval regeneruje téměř okamžitě a pracuje, jako by nebyl vůbec vyčerpán. Tento proces způsobené karnosinem, je znám jako tzv. „Severinův fenomén“. V posledních letech významně vzrostl vědecký zájem o tuto výjimečnou, zcela netoxickou, látku – zvláště po dramatických australských a britských objevech o účincích karnosinu na procesy stárnutí. Koenzym Q10 – ubichinon – je energetický nutrient nezbytný pro život všech druhů buněk. V lidském organismu se tento koenzym syntetizuje z mevalonové kyseliny, což je jedna z klíčových organických kyselin v živých organismech. S rostoucím věkem tento proces postupně mizí. Největší potřebu koenzymu Q10 pociťují orgány s maximálními energetickými ztrátami. Se zvyšujícím se věkem ztrácí organismus schopnost vstřebávat potřebné množství koenzymu Q10, který získává z potravy. Mladý zdravý jedinec udržuje normální hladinu koenzymu Q10 příjmem z potravy a vlastní produkcí. Po dvacátém roce věku dochází k úbytku koenzymu Q10 v organizmu tak, že po čtyřicítce je ho polovina původního množství. Přítomný vitamin E působí jako antioxidant, podílí na ochraně buněk před oxidačním stresem.
© 2024 Věra Pitnerová, Kontaktovat webmastera
ANTEE s.r.o. - Tvorba webových stránek, Redakční systém IPO